De Goudse jong belegen van Klaverkaas is uitgeroepen tot de beste kaas van Noord-Holland. Met de punten van de vierkoppige vip-jury kwam de kaas tot 130 punten.

De Noord-Hollandse kaaskeuring vond ditmaal plaats in Middenbeemster. Volgens keursmeesters Gea van der Puijl en Tineke van der Have waren de kazen van een uitstekende kwaliteit. Echt slechte kaas komt nauwelijks tot niet meer voor, stelden zijn.

In de rubriek jong belegen kregen vier kazen van verschillende bedrijven 92 punten. Het oordeel van de vip-jury gaf uiteindelijk de doorslag, waarmee de jonge van Klaverkaas met de titel streek.

Lijnzaad
Volgens kaasmaker Marcel Klaver is dit resultaat te danken aan een rantsoenaanpassing. De koeien krijgen lijnzaad. Daardoor worden de melkvetten zachter en dat komt de smaak ten goede.

Ellie van Wees uit Nieuw-Vennep werd tweede met 120 punten. Op de derde plaats eindigden de kazen van Coby van Diemen uit Middenmeer en Ted Berkhout uit Hoogwoud met 118 punten.

Meeste punten
De kazen die van de keurmeesters de meeste punten kregen, waren twee kazen van Klaverkaas. Een overjarige boerenkaas met 96 punten en een oude geitenkaas met 97 punten.

Bron: www.nieuweoogst.nu